Prvi dan šole v naravi na Pohorju je potekal aktivno in poučno. Če nas je od Žirov do Ljubljane in še malce naprej spremljala gosta megla, nas je na drugem koncu trojanskega predora že pričakalo čudovito sončno vreme.

Po nastanitvah v sobe in kosilu smo se že odpravili na daljši pohod, kjer smo ponovili praktične osnove orientacije v naravi, hkrati pa uživali v razgledih na Dravsko dolino in gričevje v sosednji Avstriji.

Pot nas je ponesla do glažute, kjer smo odkrivali nekdanjo obrt na tem koncu Slovenije. Zaradi obsežnih gozdov so bile na Pohorju namreč ugodne razmere za razvoj steklarstva. Les so potrebovali za kurjavo in za pridobivanje pepelike, ki je poleg kremenovega peska in apnenca pomembna surovina za izdelavo stekla. Pohorje je bilo znano po pridelavi stekla že v srednjem veku in v času razcveta glažut so ga prodajali tudi v Italijo. Zadnja glažuta je na območju Pohorja ugasnila leta 1908.

Po večerji nas je čakal še kviz z moderatorjem, avtorjem knjižnih uspešnic Malih sivih celic, Darkom Hederihom. Učenci so se pomerili v znanju s področja praznikov in običajev v Sloveniji.

Veselimo se drugega dne in vsem pošiljamo lepe pozdrave.

4

Slika 1 of 13

Related Images:

(Skupno 529 obiskov, današnjih obiskov 1)