L`AMPOLLA ŠPANIJA

Pot smo pričeli v nedeljo, 12. 6. ob 5.00, izpred OŠ Žiri. Šofer Goran nas je odpeljal do letališča Marco Polo v Benetkah in z letalom nadaljevali pot do Barcelone. Pot se tam še ni končala, saj smo se do končne destinacije, mesta L’Ampolle vozili še 3 ure. Nastanili smo se v hotelu Ampolla Sol, ki leži tik ob morju, med riževimi polji in oljkami. Gostiteljica nas je popeljala na ogled mesta. Bili smo že zelo lačni, gostilne pa se tu odpirajo šele okrog 20. ure. Po večerji smo odšli še na krajši sprehod, nato pa pod tuš in počitek, saj je bila za nami dolga pot.

Danes je bil za nami prvi delovni dan. Avtobus nas je pobral na dogovorjenem mestu in nas odpeljal do šole v Camarlesu. Učenci so nam predstavili njihovo šolo (število učiteljev, učencev, predmetih po letnikih…). Predstavili so nam tudi tri občine iz katerih učenci prihajajo v to šolo, to so Camarles – Lligallo, L’Aldea in L’Ampolla. Nato je sledil voden ogled šole in kmalu smo opazili, da se standardi učilnic ter drugih prostorov v šoli kar opazno razlikujejo od učilnic naše šole. V učilnicah je manjše število učencev, učilnice so preproste, stene so prepleskali in porisali učenci sami. Učbenikov in zvezkov ne uporabljajo, ima pa vsak učenec svoj prenosni računalnik. Telovadnica je zelo majhna, slabo opremljena, neprezračena. Šolske jedilnice ni, saj učenci hrano prinesejo s seboj, toplih obrokov pa sploh nimajo. Copat ne uporabljajo. Kljub neznosni vročini imajo še vedno pouk (do 22. 6.).

Po krajšem odmoru je potekalo delo v delavnicah, v mednarodno mešanih skupinah. Delali so v petih skupinah: analiza vode, filter za vodo, zeleno mesto, tradicionalne igre z vodo ter matematična statistika porabe vode. Za čas kosila smo jedli sendvič, nato pa odšli na ogled mesta Tortosa, ki leži v pokrajini Tarragona. Tortosa je glavno mesto območja Baix Ebre v Kataloniji. Leži na 12 metrih nadmorske višine ob reki Ebro. Na severni strani je zaščitena z gorami Cardo. Povzpeli smo se na grad, od koder smo imeli lep razgled na samo mesto in okolico. Hoja pri 40°C je bila »poživljajoča« zato smo komaj čakali, da se usedemo na klimatiziran avtobus in se odpeljemo nazaj v hotel. Takoj smo se preoblekli v kopalke in se odšli ohladit v morje. Sledila je le še večerja, sladoled ter pisanje dnevnika za današnji dan ter zaslužen počitek.

Demà ja escriurem. Bona nit!

Fotografije si lahko ogledate na sledeči povezavi.

 

 

 

 

Related Images:

(Skupno 271 obiskov, današnjih obiskov 1)